Leftside.

Leemstuc

Leemstuc heeft de afgelopen jaren gewonnen aan populariteit. Logisch, want leem is een 100% natuurvriendelijk materiaal, zonder chemische toevoegingen. De hoofdbestanddelen zijn zand, leem en water. Als toevoegingen worden onder andere stro, hennephout, papiercellulose, weipoeder en zaagsel gebruikt waarmee verschillende eindresultaten verkregen kunnen worden.

Eigenschappen

Leem kan op bijna alle ondergronden worden toegepast en bezit een aantal unieke eigenschappen die afwijken van de overige vormen van stucwerk. Hieronder lichten we kort deze eigenschappen toe.

  • Vochtregulerende werking: leem is in staat om vocht op te nemen en af te staan zodat de luchtvochtigheid in een huis op een constant peil blijft.
  • Thermische isolatie: leem wordt vaak in combinatie met een warmtewand uitgevoerd en dit zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en afgifte over de hele muur. Een warmtewand bevat in de winter warm water voor een aangename temperatuur en in de zomer koel water voor opname van de warme lucht in de woonkamer.
  • Vormvrijheid: met leem kun je alle vormen maken die je maar wenst. Van vlak en strak naar rond en ruw.
  • Geuropname: leem neemt geurtjes op waardoor je bijvoorbeeld minder last zult hebben van kookgeuren. Ook als er binnen wordt gerookt zal je hierdoor minder last hebben van rooklucht.

Afwerking

De afwerking van leem is een belangrijk onderdeel van het uiteindelijke resultaat. Een natuurlijke uitstraling krijg je door de leem in de originele kleur te laten en op te schuren of glad af te pleisteren zodat je het stro en de korrels nog goed ziet.

Leemstuc kunnen we ook afwerken met een finishlaag. Dit is een laag van enkele millimeters, bestaande uit leem en natuurlijke kleurpigmenten. Er is een scala aan kleuren te krijgen waarmee we voor ieder interieur een superstrakke wand kunnen creëren.