Leftside.

Buitenmuur stucen

Het stukadoren van de buitenkant van een woning of pand is een techniek die al honderden jaren in de bouw wordt toegepast en nog steeds populair is. Maar er zijn wel een paar spelregels voor kwalitatief en goed gestuct buitenwerk. 

Stucwerk aan de buitenkant van een gebouw moet vooral hard en weerbestendig zijn. Daarom is het belangrijk dat het op de juiste manier wordt aangebracht en uit de juiste samenstelling van materialen bestaat. Stucwerk voor binnen wordt vaak gedaan op basis van gips, terwijl dit voor buiten juist gebeurt op basis van cement. Cement heeft als eigenschap dat het harder is en veel beter tegen de invloeden van het weer kan. Daarom wordt het stucwerk aan de buitenkant ook in meerdere lagen aangebracht. Dit is een secuur werkje. 

Het grote voordeel van buitenstucwerk voor een buitenmuur is dat je mooie gladde muren krijgt met een nette afwerking. Tegenwoordig kun je kiezen uit veel verschillende soorten structuren, kleuren en sierpleisters om de buitenkant van de muren er esthetisch goed uit te laten zien. Het aanbrengen en afwerken van het pleisterwerk gebeurt bij ons grotendeels machinaal. Dit zorgt voor een mooi en nauwkeurig eindresultaat.

Eigenschappen

In tegenstelling tot een binnenmuur heeft een buitenmuur te maken met verschillende aspecten die de kwaliteit en houdbaarheid beïnvloeden; vocht, vorst, dampdoorlatendheid en aangrenzende bestrating.

Er wordt door ons altijd vooraf een rapport opgemaakt in overleg met de mortelleverancier waarin de verwerkingseisen van de betreffende muur zijn opgenomen. Hiermee krijgen we een goed inzicht in uw situatie en geven we garantie op het stucwerk.

Afwerking

Ook in buiten stucwerk is veel variatie mogelijk. Er zijn steeds meer nieuwe gevelpleisters met uiteenlopende structuren verkrijgbaar. Dat betekent dat het buiten stucwerk uit verschillende korrelgroottes bestaat. Maar ook buiten stucwerk in kleur wordt meer en meer toegepast.

Vergunning

Als het gaat om het aanbrengen van nieuw buiten stucwerk, kan het zijn dat u een bouwvergunning nodig heeft. Dit kan ook gelden voor het veranderen van de kleur van een gevel. Overweegt u buiten stucwerk aan te laten brengen? Dan is het verstandig eerst informatie in te winnen bij uw eigen gemeente.